Dag 35 t/m 37: Adelaide
8 november 2025 - Adelaide, Australië
De volgende ochtend stonden we vroeg op, omdat we meteen om 7:00 uur (de ‘openingstijd’) Brookfield Conservation Park in wilden gaan. Op de camping aan de Murray River zagen we in de vroege morgen een Crimson Rosella. In Brookfield deden we zowel een ‘drive’ als de twee gemarkeerde wandelroutes, waarbij we alle wombatholen checkten. Helaas zagen we geen wombats. Eén van de wandelroutes liep naar een 15-tal ’charcoal pits’: vierkante gaten in de grond, met bakstenen wanden, die vroeger werden gebruikt om houtskool te maken.
Vervolgens reden we richting Adelaide en bezochten we een Greenfields Wetland. Ondanks de lichte regen zagen we hier een aantal nieuwe vogelsoorten voor de reis, o.a. Little Grassbird, Australian Reed-warbler, Blue-billed Duck en Black-tailed Nativehen.
Daarna reden we naar de camping. Deze lag aan de kust in het noordwesten van Adelaide. Hoewel het inmiddels met ca. 20ºC iets warmer geworden, voelde het door de wind en bewolking minder warm aan. We liepen over pad langs de zee en de duinen naar de jetty en zagen onderweg een mooie Blue-tongue Lizard.
Onze eerste ochtend in Adelaide maakten we een kajaktocht door het Dolphin Sanctuary en de mangrovebossen ten noorden van de stad. Tijdens het varen zagen we twee tuimelaars! De gids vertelde veel over de dolfijnen die permanent in de baai leven, de mangroven en aanwezige oesters - die uit Azië komen en ervoor gezorgd hebben dat de inheemse oesters met 99% zijn afgenomen. Ook vertelde hij hoe de oorspronkelijke bewoners vroeger in evenwicht leefden met de natuur en dat de invasieve en giftige cane toad inmiddels een natuurlijke vijand heeft gekregen in de Australian Ibis.
Na de kajaktocht pakten we onze tassen in en maakten we de campervan schoon. We gingen namelijk onze 4WD-campervan omruilen voor een 2WD. We kregen een mooie bus mee, maar het was wel even wennen: met een nieuwe campervan meteen het drukke vrijdagmiddagverkeer in. We deden boodschappen voor de komende dagen, reden naar de nieuwe camping en ruimden de campervan in. Vlak voor het donker werd, maakten we nog een wandelingetje langs de Torrens River. We zagen onder andere jonge Maned Decks.
De volgende ochtend deed Carla mee aan de Parkrun in het Lefevre Park (Nantu Wama) in Adelaide. Daarna liepen we via het Botanical Park naar de Botanical Gardens. Het centrum van Adelaide is omgeven door een ring van grote parken. Het Lefevre en het Botanical Park en de Botanical Gardens zijn hier onderdeel van. In de parken wordt veel gewandeld en gesport (hardlopen, fietsen, tennissen, cricket, voetbal etc.). Ook komen er leuke vogels voor, zoals de Yellow-tailed Black Cockatoo, de Australian Ibis en de Australasian Darter. In het Botanical Park zagen we een grote kolonie grey-headed flying foxes. Ze maakten veel lawaai en vlogen zo nu en dan van boom naar boom. In de botanische tuin genoten we van de prachtige bomen, planten en bloemen en zagen we onder andere Sulphur-crested Cockatoos, Noisy Miners en veel Rainbow Lorikeets. Daarna liepen we door naar het centrum van Adelaide. We hoorden muziek en zagen allemaal mensen staan: toen we keken wat er aan de hand was, zagen we de intocht van de kerstman, op z’n arrenslee mét ‘rendieren’. De meeste mensen hadden kersttruien aan en de kinderen zwaaiden enthousiast naar de kerstman. We bezochten het South Australian Museum. Dit is een natuurhistorisch museum gecombineerd met een grote collectie over Aboriginal kunst en cultuur. Bij het festivalterrein aan de Torrence Rivier was een Dumpling foodtruck-festival. Aan de overkant van de rivier zagen we de Adelaide Oval, een groot sportstadion voor met name cricket en Australian Football. We slenterden door de stad, waar opvallend veel gebouwen uit eind van de19e eeuw ingebouwd zijn door grote, moderne kantoren, winkels en centra. Toen we gaar waren, gingen we met de bus terug naar de plek waar we de camper hadden geparkeerd.
(6, 7 en 8 november 2025)