Dag 78: Tasman Island Wilderness Cruise: kliffen, dolfijnen, albatrossen en fur seals!
19 december 2025 - Port Arthur, Tasmanië, Australië
Om 9.15 uur werden we verwacht bij het kantoor van Tasman Island Cruises voor een boottocht door Port Arthur Harbour naar Tasman Island. Dit is het meest zuidoostelijke stukje van het Tasman Peninsula. Tot in de jaren ’70 werd Tasman Island bewoond door vuurtorenwachters, maar vanaf die tijd is de vuurtoren geautomatiseerd. Er waren veel mensen en het bleek dat er drie volle boten zouden uitvaren. We kregen allemaal een rode poncho te leen en na de briefing liepen we naar de Jetty waar de boten klaarlagen. De cruise vond plaats op hele snelle boten (een soort RIB’s). Al snel na het uitvaren kwamen we een grote groep Common Dolphins tegen. De stuurvrouw vertelde dat ze normaal gesproken pas dolfijnen tegenkomen in de open zee. Waarschijnlijk zwom deze groep in de beschutte baai, omdat er veel jonge dieren bij zaten. We bleven een tijdje bij de groep dolfijnen, zodat we ze goed bekijken. Daarna voeren we langs steile kliffen in de richting van de open zee, totdat onze schipper dichtbij een albatros op het water zag zitten. Het bleek een White-capped Albatross te zijn. Deze liet zich mooi bekijken totdat hij uiteindelijk het luchtruim koos. Op open zee vlogen tientallen albatrossen van deze soort. Inmiddels was de deining meer voelbaar dan in de baai en waren een paar mensen op de boot zeeziek geworden. De kliffen werden ondertussen steeds indrukwekkender. Aangekomen bij Tasman Island konden we New-Zealand en Australian fur seals bekijken. Deze laatste soort, de grootste fur seal die bestaat, hadden we tijdens onze reis nog niet gezien. Tijdens de terugreis voeren we naar een andere plek met New-Zealand Fur-Seals.
Na de boottocht reden we terug naar de camping om te lunchen en een beker warme chocolademelk te drinken. Daar waren we wel aan toe na deze mooie, maar ook frisse boottocht. We kregen helaas het bericht dat onze vlucht naar Melaleuca in het zuidwesten van Tasmanië de volgende dag helaas weer niet door kon gaan vanwege de verwachte weersomstandigheden. Omdat dit de laatste mogelijkheid zou zijn vóór onze terugvlucht naar Melbourne, konden we de reis niet weer verplaatsen, dus hebben we maar gevraagd om een refund. ’s Middags gingen we nog wat bezienswaardigheden in de buurt bekijken. Eerst Remarkable Cave en daarna Maingon Lookout en Maignon Blowhole, beide aan de kust ten zuiden van Port Arthur. De wandeling hiernaar toe leidde langs mooie bloeiende struiken langs de kust. Leuk waren de Yellow-tailed Black-Cockatoos die hier - luid roepend - aan het foerageren waren.
(19 december 2025)