Dag 30 en 31: Flinders Ranges: prachtige bergen en yellow-footed rockwallabies!

2 november 2025 - Quorn, Australië

In Port Augusta wordt - net als in Kalgoorlie - elke zaterdagochtend een Parkrun georganiseerd. Dit was de 333e keer en Carla leek het leuk om weer mee te doen. Het was mooi weer en de route liep over de oever van de Spencer Golf. Bij het intro-praatje werd gevraagd of er nog bezoekers waren en waar deze vandaan kwamen. Grappig was dat er geklapt werd toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam (blijkbaar was dat nogal bijzonder, want bij de man uit Duitsland werd niet geklapt ;-). Na de Parkrun en een snelle douche op op de camping gingen we naar de botanische tuin van Port Augusta: de ‘Australian Arid Lands Botanical Garden’. In dit fraai aangelegde park liepen we een route door afwisselende vegetatie. We zagen onder andere de Chirruping Wedgebill en de prachtige White-winged Fairywren.

’s Middags reden we via een panoramische route door de bergen naar Ikara-Flinders Range National Park. We wandelden naar Arkaroo Rock om de rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners van het gebied te bekijken. Uit koolstofdateringen is gebleken dat de Adnyamathanha deze tekeningen van houtskool en oker meer dan 6000 jaar geleden hebben gemaakt. Ze hebben deze tekeningen duizenden jaren in stand gehouden, maar helaas zijn met de komst van de Europeanen veel rotstekeningen verloren gegaan. Een deel is gelukkig nog bewaard gebleven en kan bezichtigd worden. Het was inmiddels met 30°C behoorlijk warm geworden en ook nu kwam ons vliegennetje goed van pas. Man, man, man…. Wat een vliegen!

We reden via een paar uitzichtpunten verder naar het noorden. Onderweg zagen we opvallend veel emu’s en corella’s Onze overnachtingsplek was op Trezona Campground, vlakbij het begin van de Brachina Gorge. Daar maakten we de volgende ochtend via de ‘Geological Trail’ een reis door de tijd: sedimentaire gesteenten uit verschillende perioden - van ongeveer 800 tot 500 miljoen jaar geleden - liggen op chronologische volgorde aan de oppervlakte. In sommige gesteenten zijn oeroude fossielen te zien. Andere gesteenten laten rimpels zien, wat bewijst dat op die plek ooit een ondiepe zee aanwezig was. Onderweg zagen we een euro (een soort kangoeroe) en yellow-footed rockwallabies. Ook zagen we Rainbow Bee-eaters, Brown Treecreepers en Chestnut-rumped Thornbills.

Inmiddels was het hard gaan waaien en betrok de lucht een beetje. Volgens het weerbericht zou het gaan regenen. We hoopten nog net de wandeling naar de uitzichtpunten in Wilpena Pound te kunnen maken en terug te zijn voor de buien echt los zouden barsten. Wilpena Pound is een soort natuurlijk ‘amfitheater’, omgeven door een ringvormige rotswand. Het is ongeveer 16 km lang en 10 km breed. We wandelden via de enige toegang - de kloof bij Wilpena Creek - via een historische boerderij uit de 19e eeuw - naar de Wilpena Lookouts. Het uitzicht was helaas wat heiig, maar de wandeling door het eucalyptusbos  was prachtig. Onderweg zagen we grote groepen ‘Mallee Ringnecks’. Deze vorm is veel blauwer dan de Ringnecks die we eerder deze reis hebben gezien.

Na de wandeling reden we - grotendeels door de regen - terug zuidwaarts naar Quorn, waar we een wandeling door het stadje maakten. De historische gebouwen herinneren aan de tijd dat dit rond 1900 een levendig en druk spoorwegknooppunt was.

(1 en 2 november 2025)