Dag 61: Het zuidelijkste stadje van Australië en een vogelbekdier!
2 december 2025 - Southport, Australië
’s Morgens haalden we onze campervan op bij het verhuurbedrijf, dat is gevestigd vlakbij de luchthaven van Hobart. We werden met het shuttlebusje van de camping voor de deur afgezet, wat een luxe! We mochten ook wat later uitchecken, dus konden onze bagage nog even in de cabin op de camping laten staan en later ophalen.
Vervolgens gingen we boodschappen inslaan voor de komende dagen. Ook kochten we alvast een tentje, luchtbed en handpomp voor onze overnachting op Maria Island later deze reis. Bij de Kmart en Big W is konden we deze spullen vele malen goedkoper aanschaffen dan wanneer we deze zouden huren. De kwaliteit zal ongetwijfeld minder zijn, maar het is maar voor één nachtje en wie weet kunnen we er iemand anders nog blij mee maken.
Toen we alle spullen een plekje hadden gegeven in de campervan, reden we naar Kingston Beach. Daar gingen we langs de Browns River op zoek naar de Lewin’s Rail. Dit ralletje leeft grotendeels verborgen in de lage begroeiing, maar als je geluk hebt, kan je hem horen en som zelfs zien lopen. Dat geluk hadden wij deze dag helaas niet… Wel zagen we weer heel veel Tasmanian Nativehens - mét schattige, pluizige pulletjes.
In Geeveston gingen we weer op zoek naar het vogelbekdier. Deze keer zochten we niet tevergeefs: al heel snel zagen we een vogelbekdier langszwemmen! We liepen nog iets verder langs het riviertje in de hoop het beestje nog een keer te kunnen bekijken. Toen zwom het recht op ons af, zo leuk! Toen in 1799 een exemplaar van het vogelbekdier naar Engeland was gestuurd, dachten de wetenschappers daar dat ze voor de gek werden gehouden. Het is natuurlijk ook een heel bijzonder dier: het legt eieren zoals een reptiel, maar zodra de jongen worden geboren, worden ze gezoogd door hun moeder, net als (andere) zoogdieren. De poten zitten aan de zijkant, zoals bij reptielen, maar ze hebben net als de meeste andere zoogdieren een dikke vacht. Toen we terugliepen naar de camperplaats, zagen we nog een Tasmanian Thornbill, een klein vogeltje, dat alleen op Tasmanië voorkomt.
We reden door naar Southport, het meest zuidelijke stadje van Australië met - blijkbaar - tevens de meest zuidelijke pub van het land. Na het avondeten wandelden we nog even naar de baai. Onderweg hoorden we onder andere Fan-tailed Cuckoo. ’s Avonds liepen we met de warmtekijker over de camping en zagen we een pademelon rondscharrelen, een hele kleine, schattige wallabie met kraaloogjes.
(2 december 2025)