Dag 48: (Op weg naar) de Grampians...

19 november 2025 - Grampians National Park, Australië

De volgende ochtend begon met buien. Gelukkig was het snel droog en konden we nog iets meer van Portland bekijken. Vanaf de camping hadden we toegang tot een wandelpad over een klif langs een mooie vuurtoren: Whaler’s Bluff Lighthouse. Na een kort rondje gingen we weer naar Fawthrop Lagoon. Het waaide veel minder hard dan de dag ervoor, dus misschien waren er nu meer vogels te zien en te horen. Dat was zeker het geval, met de Red-browed Firetail als nieuwe soort. Nadat we de Portland Botanic Garden hadden bekeken en langs enkele historische gebouwen in het stadje waren gewandeld, reden we richting de Grampians. Onderweg waren de sporen van een vulkaanuitbarsting goed te zien. Zo zijn er tumuli: een soort ‘rotsheuvels’ ontstaan vanuit lavastromen. Blijkbaar zijn die maar op drie plekken in de wereld te zien. Een deel hiervan is helaas verdwenen, omdat ze in het verleden onder andere gebruikt werden om perceelafscheidingen van te bouwen. Via Harman’s Valley Lookout - met in de verte de vulkaankrater Mount Napier - reden we naar de Byaduk Caves. Hier zijn (restanten van) lavatunnels te bewonderen. Vervolgens bekeken we twee mooie watervallen: Wannon Falls en Nigretta Falls. Misschien was het voordeel van de regen van afgelopen dagen dat er genoeg water naar beneden viel bij de watervallen!

We reden verder naar het noorden Grampians National Park binnen. Eind 2024/begin 2025 heeft hier een grote brand gewoed die 70% van het gebied aangetast heeft. Ook in het zuiden van de Grampians was dit te zien - de stammen van de bomen waren zwartgeblakerd - maar er groeiden alweer heel veel bladeren aan de meeste bomen. Ook stonden overal bloeiende Grass Trees, mogelijk omdat die nu tijdelijk meer licht en ruimte hebben gekregen.

Bij Mount Abrupt parkeerden we de campervan om naar de top te wandelen. Dit was een hele mooie wandeling, door het bos en tussen bloeiende struiken door. Vanaf de top hadden we prachtig uitzicht op de omliggende bergen en vlaktes. Tijdens de afdaling zagen we een Black Wallaby. We sliepen die avond op Wannon Crossing Campground, waar we veel vogels en nog een Black Wallaby zagen. Terwijl Carla aan het koken was, zag Marco een nieuwe vogelsoort voor de vakantie: de White-throated Treecreeper.

(19 november 2025)

Van reisblog naar fotoboek